Mooimakers-coach helpt De Haan in strijd tegen zwerfvuil

72

gemeenten worden al gecoacht door Mooimakers

Een efficiënt zwerfvuil- en sluikstortbeleid staat in heel wat gemeenten hoog op de agenda. Via coachingtrajecten wil Mooimakers de lokale besturen daarbij ondersteunen. De Haan was een van de eerste gemeenten die een traject aanvroegen: “We pakken het zwerfvuilprobleem nu meer geïntegreerd aan.”

De coachingtrajecten van Mooimakers zijn sinds kort verlengd van twee naar drie jaar. Ze laten lokale besturen kennismaken met beproefde maatregelen rond zwerfvuil en sluikstorten, zoals een vuilnisbakkenplan, een optimalisatie van de veegplannen, een gerichte aanpak van ‘afvalhotspots’ en het aanduiden van een zwerfvuilcoördinator. Daarnaast is er ruimte om te werken rond een aantal vrij te kiezen thema’s, zoals een samenwerking met scholen of de aanpak van zwerfvuil op evenementen. Mooimakers voorziet de nodige financiële middelen om nieuwe projecten, extra inspanningen en een deel van de bijkomende personeelskosten op te vangen.

Samenwerken

“Met onze deelname aan het coachingtraject willen we twee doelen bereiken”, vertelt Dave Hendrickx, milieuambtenaar bij De Haan. “Om te beginnen willen we de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten meer integreren in ons lokale beleid. Vroeger werkten er slechts twee mensen aan het afvalbeleid in De Haan. Sinds de start van het coachingtraject werken we meer en beter samen met de collega’s van andere diensten. We hebben ook een werkgroep rond zwerfvuil opgericht. Zo kunnen we veel meer bereiken.”

“In tweede instantie willen we afvalproblemen efficiënter aanpakken. De ondersteuning en de subsidies van Mooimakers zijn een grote hulp daarbij. We hebben zelf ook extra middelen vrijgemaakt, zodat we een optimaal zwerfvuil- en sluikstortbeleid kunnen uitbouwen.”

Onze communicatie voor inwoners en toeristen is fel verbeterd

Actiepunten

Bij de start van het coachingtraject legde De Haan enkele concrete actiepunten vast. Zo kwam er onder meer een gericht vuilnisbakkenplan. De gemeente koos voor vaste, herkenbare types van vuilnisbakken en liet ook standaard communicatiestickers ontwerpen. Op die manier krijgen inwoners en toeristen één duidelijke boodschap. Vooral voor de ondergrondse afvalcontainers is dat belangrijk, want die blijken veel mensen nog niet goed te kennen.

“Naast de vuilnisbakken concentreren we ons op het netjes houden van straten, zeedijken en winkelstraten. Voor fuiven, festivals en andere activiteiten heeft de gemeenteraad een reglement goedgekeurd dat wegwerpbekers, rietjes en ballonnen vanaf 2019 verbiedt. Zo willen we vermijden dat er overal plastic achterblijft”, zegt Dave Hendrickx. “We focussen vooral op de zomermaanden, omdat we dan veel meer bezoekers ontvangen. Jobstudenten komen dan onze diensten versterken.”

Vrijwilligers

Na twee jaar loopt het coachingtraject in De Haan stilaan op z’n einde. Hoe kijkt de gemeente op de samenwerking terug? Dave Hendrickx: “In het begin was het wel wat zoeken en hadden we iets meer concrete tips kunnen gebruiken. Dat lag misschien ook aan de omstandigheden: we waren een van de eerste gemeenten die een coachingtraject volgden. Intussen ondersteunen de mensen van Mooimakers ons met raad en daad en communiceren we veel beter over ons afvalbeleid. De coaches hebben ook heel wat concrete tips en good practices verzameld: hopelijk vinden ze een manier om die met andere besturen te delen.”

“Een coachingtraject lost natuurlijk niet alle problemen op. We blijven altijd toeristen tegenkomen die tijdens hun vakantie gewoon geen zin hebben om een vuilnisbak op te zoeken. Dan kunnen we nog zoveel afvalkalenders en brieven uitdelen als we willen. Met heel strenge controles zouden we sommigen misschien op andere gedachten kunnen brengen, maar dat is in de praktijk niet haalbaar. Onze vrijwilligerswerking is daarentegen wél een succes. De vrijwilligers ruimen zelf afval op en verwittigen de milieudienst als ze ergens een sluikstort aantreffen. Zo blijft de omgeving veel netter en dat is natuurlijk super.”

Zie ook: www.mooimakers.be/coachingtrajecten