Acties rond asbestafbouw

Om de doelgroepen in het Actieplan Asbestafbouw te ondersteunen in het asbestveilig maken van hun gebouwen, werden in 2021 extra middelen vrijgemaakt. Zo kunnen deze specifieke sectoren een versnelling hoger schakelen. Het actieplan moet ervoor zorgen dat Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig is. Met maatregelen zoals een nieuwe wetgeving en de ondersteuning van specifieke doelgroepen kunnen we onze gebouwen doelgericht en versneld asbestveilig maken. Om gebouweigenaars hierin op maat van hun gebouw te gidsen, bereidde de OVAM in 2021 de komst van het asbestattest in 2022 voor.

Sectorprotocol landbouw

Een vierde van de oppervlakte van de asbestdaken in Vlaanderen is een landbouwdak. In september sloot de Vlaamse Regering een sectorprotocol met de landbouwsector om dit omvangrijke volume versneld uit het leefmilieu te halen. Dankzij de relancemiddelen uit Vlaamse Veerkracht vallen de kosten voor de ophaling en verwerking van asbestdaken voor landbouwers volledig weg. Dat leidde in 2021 alleen al tot 1206 aanmeldingen.

Ophaling aan huis en aan het jeugdlokaal

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir maakte voor 2021 en 2022 27,6 miljoen euro extra vrij voor lokale asbestprojecten. Tegen eind 2021 kon 98,8 % van de Vlaamse gemeenten met deze middelen een project starten voor de ophaling van asbestcement aan huis. De komende jaren zal in deze projecten ook bijzondere aandacht uitgaan naar de lokalen van jeugdbewegingen om hen zowel op praktisch, logistiek als financieel vlak te ondersteunen. Om dit op maat van de doelgroep vorm te geven, werkt de OVAM samen met De Ambrassade.

Sectorprotocol scholen

Via het bestaande sectorprotocol scholen heeft de OVAM het afgelopen jaar in meer dan 400 scholen de asbestinventaris laten actualiseren. 180 scholen hebben asbestverwijderingswerken uitgevoerd, mede gefinancierd door de OVAM. Er werden voor 2021 en 2022 3,85 miljoen euro aan relancemiddelen uit Vlaamse Veerkracht vrijgemaakt om 200 extra asbestverwijderingen in scholen te financieren. Daarnaast worden met deze middelen de komende vier jaar ook 780 bijkomende asbestinventarissen in schoolgebouwen geactualiseerd.

Herbruikbaar cateringmateriaal grondig getest

Sinds 2020 is wegwerpcateringmateriaal verboden op evenementen van Vlaamse overheden. In 2021 was de OVAM betrokken bij verschillende events waar het aanwenden van herbruikbaar cateringmateriaal grondig uitgetest werd, met het WK wielrennen als duurzame blikvanger.

Educatie over duurzaamheid en circulariteit

De duurzame, circulaire economie zal draaien voor en door de komende generaties. Daarom delen we onze kennis en ons enthousiasme graag met de Vlaamse leerlingen. Dat doen we samen met gewaardeerde partners als VRT, VITO, imec, MOS Vlaanderen en Fost Plus.